Kočkovité šelmy

26. června 2008

Všechny šelmy kočkovité se řadí mezi lovce. Mají velmi dobrý zrak, který je při lovu nejdůležitějším smyslem. Dalším velmi dobře rozvinutým smyslem je sluch, šelmy vnímají i velmi vysoké tóny, které například lidské ucho neslyší. Jako lovci jsou rychlé a neúprosné, při stopování své kořisti využívají buď své rychlosti, nebo momentu překvapení. Jejich tělo je dokonale přizpůsobeno k chytání kořisti, mají velmi ostré a dlouhé špičáky a silné, ostré a zatažitelné drápy. Samice bývají březí v průměru 90 až 100 dní a z jednoho vrhu se rodí 1 až 6 mláďat. Koťata se rodí slepá a vidět začínají až kolem 14. dne věku. U matky se drží po dobu jednoho a půl až dvou let, po tu dobu se učí lovit a starat se o sebe.

Samci se starají o pořádek ve smečce a hlídají smečku před jinými predátory a cizími šelmami. Samice obvykle obstarávají potravu.

 

Kočkovité šelmy se dělí na dvě skupiny, na šelmy velké a malé. Malé šelmy jsou velmi pružné, kořist neuhání, ale využívají momentu překvapení. Číhají v korunách stromů nebo na vyvýšených místech a oběť překvapí skokem. Velké šelmy mají velmi dobře osvalené nohy, rychle běhají a mají velkou výdrž, svou kořist honí do té doby, dokud ji zcela neunaví.

Velké kočky: levhart, irbis, tygr, jaguár, lev

Malé kočky: gepard, serval, karakal, ocelot, margay, rys, puma, manul, kočky

 

Levhart

Jednou z nejkrásnějších kočkovitých šelem je levhart, který žije v lesnatých krajinách na úpatí Himaláje a v jihovýchodní Asii. Dorůstá do délky okolo jednoho metru a váží 16 až 23 kg. Levhart má nápadně dlouhé tesáky, o kterých se říká, že mají kouzelnou moc. Díky své překrásné zlatavé srsti s výrazně ohraničenými tmavými skvrnami je velmi oblíbenou obětí lovců, přestože je jeho lov zakázán. Levhart je ohroženou šelmou, na jeho vymírání má však vliv i ničení lesů v jeho přirozeném prostředí.

 

Irbis

Irbis, přezdívaný také levhart sněžný, se vyskytuje ve vysokých horách v Himalájích, Tibetu a střední Asii. Má 1,3 metru dlouhé tělo a 1 metr dlouhý huňatý ocas, váha může být od 25 do 75 kg. Irbis je chráněn zákonem, přesto je však pronásledován pytláky, protože jeho huňatá, nádherně zbarvená srst má velmi vysokou cenu.

 

Tygr

Tygr je největší kočkovitá šelma, díky své velikosti byl asijskými národy nazýván Car tajgy tzn. pán džungle. Tygrů je více druhů, balijský a javanský tygr byl již zřejmě vyhuben, ty zbylé snad stejný osud nečeká. Od roku 1970 je lovení tygrů zakázáno. Největším tygrem je tygr usurijský, která dorůstá délky přes 2 metry a jeho váha se pohybuje okolo 300 kg. Dalšími velkými tygry jsou tygr bengálský, čínský, kaspický nebo korejský, nejmenší je tygr sumatránský a nejvzácnějším tygrem je tygr bílý.

 

Jaguár

Jaguár je vzhledově velmi podobný levhartovi, liší se pouze mohutnější hlavou, kratšíma nohama a ocasem neseným neustále špičkou nahoru. Své přirozené prostředí má jaguár pouze v Jižní Americe, žije v okolí vod, kde číhá na vodní hlodavce.

 

Lev

Král zvířat žil původně na území Afriky a Asie, dnes ho ve volné přírodě můžeme spatřit pouze na některých místech v Africe.

Samci dorůstají 1,7 až 3,5 metru délky a mohou vážit až 190 kg. Lvice jsou o něco menší a lehčí. Lvi jsou jediné kočkovité šelmy, které žijí v rodinných smečkách. Smečky jsou tvořeny 3 až 4 dospělými lvy, 5 nebo 6 lvicemi a mláďaty.

U lvů jsou nejlépe rozeznatelné samice od samců, lvi hladkou mají bronzovou srst, samci jsou zdobeni huňatou hřívou, která sahá od temene hlavy až po zátylek.

 

Gepard

Gepard se od ostatních kočkovitých šelem velice liší, má ploché štíhlé tělo, dlouhé nohy a malou kulatou hlavu. Stavba jeho těla způsobuje, že je nejrychlejším savcem, také jako jediný nedokáže zatáhnout drápy. Gepard své objeti neuhání, číhá na vyvýšeném místě a spoléhá na moment překvapení. Na krátkou vzdálenost dokáže běžet rychlostí až 110 km/hod.

 

V minulosti byli gepardi hojně rozšířeni po celé Africe a Asii a ochočení gepardi byli velmi oblíbení na panských dvorech. V dnešní době žijí gepardi pouze v jihozápadní a východní části afrického kontinentu. Gepardi jsou samotáři a smečky nevyhledávají. Gepardí srst je bronzově bílá s pravidelnými hnědočernými skvrnami.

 

Rys

Rys žije především v Severní Americe, ale také ve španělských rezervacích a v Portugalsku. Jako jediná kočkovitá šelma má rys velmi krátký ocas a velmi osrstěné (štětinaté) boltce uší. Známe čtyři druhy rysů: rys kanadský, červený, pardálový a ostrovid. Srst rysa je stříbřitě zlatá s drobnými rozličnými tmavohnědými skvrnkami.

 

Puma

Puma patří mezi největší ze skupiny tzv. malých koček. V dospělosti měří 1 až 2 metry na délku a váží 60 až 100 kg. Puma žije v severní a jižní části Ameriky, díky rozličnosti krajů se vyvinulo několik ras, které se liší velikostí a zbarvením. Puma je velice mrštná, na svou kořist číhá v korunách stromů a překvapí ji skokem. Hlavní kořistí pumy je vysoká, pronásleduje ale i zajíce, hraboše a v nouzi i hmyz. Srst pumy je krátká a vždy jednobarevná, a to od zlatavé, červené či černé po šedostříbrnou barvu.

Zobrazit předchozí produkty.
Zobrazit následující produkty.

Další podobná témata

Pro kočky doporučujeme

Zobrazit předchozí produkty.
Zobrazit následující produkty.
Staňte se součástí programu

HelloSandy Family

a získejte pro sebe i svého mazlíka řadu výhod.
Více o HelloSandy Family
Šťastná rodina se psem

Potřebujete poradit?

Napište nám, v pracovní dny běžně odpovídáme do 24 hodin
Poradna není určena pro řešení akutních případů. V případě, že hrozí nebezpečí z prodlení, neváhejte a navštivte veterinárního lékaře!
Hlavní menu
x

Skvělé, máte to v košíku

fotka produktu

Opravdu chcete smazat tento inzerát?